Ahad, November 25, 2012

Pasrah Dalam Menitip Bahagia

Hari ini hati saya dihimpit hiba; seorang wanita hadir dengan rintihan dan linangan airmata. Klien saya ini mempunyai enam orang anak, kelahiran anaknya agak kerap. Anak yang sulong telah mencecah usia 17 tahun dan telah tidak bersekolah, pernah terperangkap dengan gejala menghidu gam dan dihantar ke institusi pemulihan akhlak. Anak ke dua juga menjejaki langkah abangnya;menghidu gam, anak ke tiga juga telah berhenti dari sekolah (dia sendiri yang menulis surat untuk berhenti sekolah), anak ke empat dan ke lima masih di sekolah rendah dan anak ke enam berusia 4 tahun.

"Akak dah tak tahu apa nak dibuat lagi dengan anak-anak akak, esok akak perlu ke mahkamah kerana perbicaraan anak akak atas kesalahan menunggang motorsikal tanpa lesen"

"Setiap hari anak akak yang sulong menggertak akak supaya membelikan motorsikal untuknya" Kenyataan di atas antara rintihan dari hati yang tidak berdaya oleh klien saya.

"Akak masih ada suami? tanya saya.

"Ya..tapi buat masa ini apa yang akak rasa, jika akak ditinggalkan pun akak tak rasa menyesal kerana akak rasa dah letih hidup bersuami tetapi seperti tiada suami" klien saya memulakan bicara setelah agak lama berdiam diri.

"Selama 19 tahun akak hidup bersama dengannya semua akak buat sendiri, bermula dengan menghantar anak ke sekolah, mengambil anak dari sekolah, makan minum akak perlu cari sendiri, jika ada hal di sekolah cikgu panggil, akak yang perlu ke sekolah suami akak dari awal lagi cakap yang dia tidak akan ambil tahu hal anak walau sedikit pun..." linangan airmata semakin menjadi-jadi.

"bila anak akak dah remaja, diorang menjadi semakin liar, sukar untuk dikawal, akak bangun seawal jam 2.30 pagi untuk membuat kuih untuk dijual, bila akak periksa dan tengok anak-anak tidur, anak yang sulong dan anak yang ke dua belum pulang, kadang diorang pulang awal tetapi bila akak masuk tidur diorang mula keluar semula, akak minta suami carikan, dia taknak, akak terpaksa keluar mencari anak-anak dalam waktu awal pagi begitu..." rintihannya semakin kuat kedengaran.

Saya....sejak tadi setia mendengar tanpa mencelah sedikitpun hanya sekadar memberi dorongan minima untuk beliau meluahkan segala yang terbuku di dada. "jika akak ceritakan masalah rumahtangga akak sebenarnya sangat teruk, ketika akak mengandungkan anak bongsu, suami akak ada perempuan lain, akak bertanya padanya lalu dia sangat marah pada akak sehingga memukul dan mencekik akak. Waktu tu kandungan akak 8 bulan, sehinggalah kini akak tak berani lagi bertanyakan apa-apa tentang dirinya. Jika dia pulang kerja lewat sekalipun akak tidak akan bertanya kerana bimbang dia akan memukul dan mencekik akak lagi"

"Hubungan kami sekarang ini seolah-olah tiada kasih sayang lagi, sudah menjadi tawar. Suami akak langsung tidak menegur dan menyapa akak jika akak tidak memulakan perbualan, maka tidak akan ada komunikasi antara kami. Boleh kata di rumah, suami akak hanya ada tetapi tiada apa-apa kemesraan yang berlaku antara kami."

"Akak kini pasrah, jika dia lepaskan akak pun akak tak rasa apa-apa, akak dapat hidup tanpa suami"

"Dia ada cakap yang dia akan tinggalkan akak ke?" saya mencelah perlahan.

Dia hanya menggelengkan kepala.

Saya menarik nafas panjang, menghela nafas seolah-olah sedang merasai apa yang sedang dirasakan oleh klien ini. Saya teringat pepatah Melayu 'Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul"

Selepas penerokaan dijalankan dalam sesi, saya terjumpa sesuatu iaitu kekurangan dalam asas kepada pembentukan jiwa yang juga merupakan asas pembentukan keluarga Muslim. Suami klien tidak pernah solat.
"Apabila kita merasakan bahawa tiada siapa yang dapat membantu kita, ingatlah bahawa kita masih ada Allah, yang sangat pengasih dan sangat penyayang pada kita, rajinlah berhubung dengan Allah agar sentiasa membantu dan menurunkan rahmatNya buat kita. Masalah akak tidak akan jadi berkurangan tetapi Insya Allah akak akan rasa lebih tenang menghadapinya dan terasa lebih ringan" kata-kata saya yang terakhir sebagai ubat kesembuhan kepada hatinya yang terluka."HIDUP BIARLAH BERPANDUKAN ALQURAN DAN HADIS" Helper

Tiada ulasan:

Catat Ulasan