Rabu, Januari 20, 2010

Solat Dhuha dan KelebihannyaSalam buat semua pembaca, pagi ini saya ingin berkongsi tentang suatu perkara yang kita sering terlupa dan terlepas pandang. Sebagai seorang muslim, rasul SAW berpesan bahawa dalam kita melakukan kerja-kerja dan tugas-tugas di muka bumi ini tanpa mengabaikan 'doa'. Doa merupakan senjata yang paling ampuh buat kita. Sebenarnya kita sering tercari-cari jalan penyelesaiannya setiap kali ditimpa musibah dan ujian. Kadang-kala dalam pencarian itu kita menemui jalan buntu kerana dalam keadaan kekalutan dan kebingungan manusia biasanya sukar untuk berfikir secara rasional dan wajar. Penyelesaian tersebut yang sebenarnya kita sendiri tahu ada pada diri kita sendiri, cuma...kita sering terlupa dan terlepas pandang.

Saban hari kita bertungkus lumus mencari rezeki dan wang yang kita perolehi jarang sekali mencukupi. Kita terlupa suatu perkara bahawa rezeki itu semuanya datang daripada Allah, jika Allah mengkehendaki kita mendapat rezeki tersebut, kita akan mendapatnya begitu juga sebaliknya. Namun, saya teringat kepada ungkapan kata-kata yang sering memperingatkan kepada saya oleh seorang sahabat iaitu "Tidak tertolak sesuatu qada' itu melainkan dengan doa". Nah! Begitulah hebatnya kuasa doa ini.

Justeru, untuk menghidupkan doa jalan yang paling mudah adalah dengan bersolat. Solat Dhuha umpamanya sangat banyak fadhilatnya. Bagi yang sering melakukannya pasti dapat mengiakan kehebatan solat dhuha ini. Selain dapat memperluaskan rezeki, jiwa dan hati kita akan mendapat ketenangan dan petunjuk dari Allah dan segala tugas kita dipermudahkan oleh Allah. Di bawah ini saya paparkan kelebihan solat dhuha menurut riwayat-riwayat yang dikemukakan.

Berkata Abu Murrah Ath-Tha’ifi r.a. bahwasanya Nabi s.a.w. telah bersabda : Allah telah berfirman:
“Wahai anak Adam! Bersembahyanglah untuk Aku di awal pagi, niscaya Aku akan mencukupimu di akhirnya.”
(Riwayat Ahmad)
Hadis Qudsi ini menganjurkan kita mengerjakan Solat Dhuha yang mana antara faedahnya, Allah Ta’ala memberi jaminan akan melaksanakan segala keperluan-keperluan keduniaan manusia setiap hari.

Antara ibadat sunat yang dianjurkan dan menjadi amalan Rasullullah SAW sendiri ialah solat sunat Dhuha. Banyak hadis-hadis yang mengalakkannya dan menyatakan keutamaannya, antaranya dalam riwayat Abu Hurairah katanya:
“Kekasihku Rasullullah SAW telah berwasiat kepadaku tiga perkara, aku tidak meninggalkannya, iaitu ; supaya aku tidak tidur melainkan setelah mengerjakan witir, dan supaya aku tidak meninggalkan dua rakaat solat Dhuha kerana ia adalah sunat awwabin, dan berpuasa tiga hari daripada tiap-tiap bulan”
(Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Dalam riwayat yang lain Rasullullah SAW pernah bersabda yang maksudnya :
“Pada tiap-tiap pagi lazimkanlah atas tiap-tiap ruas anggota seseorang kamu bersedekah; tiap-tiap tahlil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, dan cukuplah (sebagai ganti) yang demikian itu dengan mengerjakan dua rakaat solat Dhuha .”
(Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Adapun kelebihan sembahyang Dhuha itu sepertimana di dalam kitab “An-Nurain” sabda Rasullullah SAW yang maksudnya : “Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan.”

Dalam satu riwayat yang lain Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya : “Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih dilautan.”
(Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi)

Dan daripada Anas bin Malik Radhiallahu ‘anhu berkata: “Aku mendengar Rasulullah SAW berkata: “Barangsiapa yang mengerjakan sembahyang sunat Dhuha dua belas rakaat dibina akan Allah baginya sebuah mahligai daripada emas”
(Riwayat Ibnu Majah dan Tirmidzi)

Waktu sembahyang Dhuha ialah dari naik matahari sampai se-penggalah dan berakhir di waktu matahari tergelincir tetapi disunatkan dita’khirkan sehingga matahari naik tinggi dan panas terik.

Cara menunaikannya pula adalah sama seperti sembahyang-sembahyang sunat yang lain iaitu dua rakaat satu salam. Boleh juga dikerjakan empat rakaat, enam rakaat dan lapan rakaat. Menurut sebahagian ulama jumlah rakaatnya tidak terbatas dan tidak ada dalil yang membatasi jumlah rakaat secara tertentu, sebagaimana sebuah hadis yang diriwayatkan oleh ‘Aisyah bermaksud :”Adalah Nabi SAW bersembahyang Dhuha empat rakaat dan menambahnya seberapa yang dikehedakinya.” (Hadis riwayat Ahmad, Muslim dan Ibnu Majah)

Dalam sebuah hadis yang lain Nabi SAW bersabda bermaksud : ” Barangsiapa yang menunaikan sembahyang sunat Dhuha sebanyak dua rakaat tidak ditulis dia daripada orang-orang yang lalai daripada mengingati Allah dan barangsiapa yang menunaikan nya sebanyak empat rakaat ditulis akan dia daripada orang-orang yang suka beribadat dan barangsiapa yang menunaikannya sebanyak enam rakaat dicukupkan baginya pada hari tersebut, barangsiapa menunaikanyan sebanyak lapan rakaat Allah menulis baginya daripada orang-orang yang selalu berbuat taat, barang siapa yang menunaikannya sebanyak dua belas rakaat Allah akan membina baginya mahligai didalam syurga dan tidak ada satu hari dan malam melainkan Allah mempunyai pemberian dan sedekah kepada hamba-hambaNya dan Allah tidak mengurniakan kepada seseorang daripada hamba-hambaNya yang lebih baik daripada petunjuk supaya sentiasa mengingatiNya,” (Riwayat At-Thabarani ).


"HIDUP BIARLAH BERPANDUKAN ALQURAN DAN HADIS"

Tiada ulasan:

Catat Ulasan